Werkmethodes, gevolgde opleidingen en studiedagen:
Pediatrie:
Specialisatie opleiding aan de universiteit te Leuven.
Doelgericht naar het revalideren en begeleiden van baby’s,
kinderen en jongeren toe. De meest voorkomende aandoeningen die kinesitherapeutische begeleiding nodig hebben komen aan bod.
Wij zijn actief lid van de Kinepedia vereniging.
Bobath-therapie (NDT):
◾Neuromotorische ontwikkelingsbegeleiding bij kinderen met cerebral palsy
Cerebral palsy zijn hersenletsels, die in de perinatale periode ontstaan. Ze veroorzaken afwijkingen in de organisatie van houding en beweging van het kind. Afhankelijk van de kwaliteit van de tonus en de aard van de pathologische bewegingen, spreekt men van spasticiteit, athetose, ataxie, hypertonie, hypotonie of dystonie. Ook al is genezing niet mogelijk, toch zal de ernst van de handicap en de toekomstige autonomie van het kind sterk bepaald worden door regelmatige therapeutische begeleiding.
◾Begeleiding van prematuren en aterm geboren baby’s
Sterk praktijk gerichte cursus voor Bobath-therapeuten die met baby’s en kleine kinderen werken. Veel aandacht wordt besteed aan het juist observeren en diagnoseren van het probleem van de baby. Op die manier kan een doelgerichte therapie op niveau van elke baby opgesteld worden.
Voor meer informatie kan u steeds contact opnemen met mij of kan u terecht op http://www.bobath.be. Wij zijn actief lid van de Bobath vereniging.
Hendrickx-therapie:
Kritische ontwikkelingsbegeleiding op maat van het kind en diens individuele tempo. De Hendrickx-therapie is een geschikte begeleidingsvorm bij kinderen met één van de volgende kenmerken:
◾Psychomotorische achterstand of defecten bij baby’s en jonge kinderen met een beperkte (axiale) bewegingsbasis en/of extreme houdingen, die daardoor belangrijke lichaamservaringen missen (kruipen) en vitaal en psychologisch ontredderd raken (huilbaby).
◾Aandachts- en leerproblemen, al dan niet gekoppeld aan onhandigheid (schrijven, manipuleren), houterig en onstabiel bewegen.
◾Stress en overspanning, psychosomatische symptomen (hoofd- en buikpijn, ademhalings- problemen, eetproblemen, slaapproblemen, tics, nagelbijten, stotteren, incontinentie, …).
◾Gedrags- en contactstoornissen.
– Achterstand binnen de ontwikkeling van het werkveld van het kind.
Voor meer informatie mag u steeds contact opnemen met mij of kan u terecht op http://www.vkohendrickx.be. Wij zijn actief lid van de Hendrickx vereniging.
Babymassage:
Babymassage is een prettige en natuurlijke manier om als ouder met je kindje om te gaan en het beter te leren kennen. In deze sterk praktijkgerichte cursus werd dieper ingegaan op de geschiedenis van de babymassage, de babyhantering volgens de haptonomie, het inbakeren en de therapeutische toepassingen van de babymassage.
Psychomotoriek:
Binnen onze praktijk blijven we ons bijscholen. Enkele van de reeds vele gevolgde opleidingen / studiedagen binnen de psychomotoriek zijn:
– Schrijfmotoriek (Marc Litiére)
– POTK (Wendy Peerlinkcx)
– Gentse evenwichtstest
– Visuele problemen en visuomotoriek
– Omgaan met stress en burnout bij kinderen en jongeren (Bart Moens)
– Schrijftrein
– Psychomotorische ontwikkeling en remediërend leren (Thomas More Hogeschool)
Zwangerschapsbegeleiding en pre- en postnatale begeleiding
– Opleiding van ICZO, opleidingscentrum Antwerpen, waarbij men aandacht besteed aan houdingsoefeningen, stretchoefeningen, bekkenbodemspieroefeningen, ontspanningsoefeningen, ademhalingsoefeningen, houdingen om weeën op te vangen, baringsoefeningen, perstechnieken, partneroefeningen en massages. Ook de ontmoeting met het kind wordt bewust gemaakt door het kindje aan te raken, affectief te benaderen en door visualisatieoefeningen.(cursus Lief Portael- ICZO)
-Women’s Health (Christine Van de Putte): ‘Van voelend en actief zwanger naar bewust bevallen en moeder zijn.
Typ10 opleiding:
Zie bij ‘projecten’ voor meer informatie.
Andere extra gevolgde studiedagen:
– neurlogische problemen bij kinderen
– ADHD
– Autisme Spectrum Stoornis
– Sherborne
– Respiratoire revalidatie